Online coaching

online coachingA coach szerepe online formában sem változik meg.

A coaching nagyban segíti Önt céljai megfogalmazásában és elérésében, hiszen minden vezetőnek szüksége lehet egy beszélgetőtársra, ha elakad egy munkahelyi helyzetben. Ilyen szakképzett és tapasztalt beszélgetőtárs, edző a coach.

Aktuális vezetői kihívások a Home Office kapcsán

Új feladat hárul a vezetőkre, különösen hasznos partner lehet egy coach, ha

 • ha nem tudja, hogy a hirtelen a csapatra szakadt Home Office-ban hogyan vezesse őket
 • ha a több hete tartó Home Office-ban az Ön által vezetett csapatban egyre több a súrlódás, konfliktus, stressz

Az e-coaching során a találkozás csatornája az online tér

Ez a tér, ahol a támogató kapcsolat létrejön. Célja a személyes találkozáson alapuló coachinghoz hasonlóan, hogy fejlessze egyéni képességeit és növelje munkájának hatékonyságát.

Az online coaching nem új műfaj

Már korábban is megvolt a lehetőség, különösen akkor, amikor a két fél földrajzilag messze volt egymástól vagy valami más akadályozta a személyes jelenlétet. Ez az egyik fő előnye is. Bármilyen földrajzi távolságot át tud hidalni és még ilyen nehéz időkben is tud működni. 

Azért tudott már korábban is működni, mert bár a coaching személyes műfaj, a személyesség azt is jelenti, hogy a coach megteremti azt a pszichológiai biztonságot, amiben a coachee önmaga tud és akar lenni. Ahol biztonságban érzi magát, ahol elhangozhatnak a legszemélyesebb dolgok is. 

Ezért el lehet érni ugyanazokat az eredményeket, csak nagyobb felelősség hárul a coach-ra, mert igazodni kell az online tér adta lehetőségekhez, miközben lényeges a technikai háttér biztosítása is.

Online coaching hátrányaiE-coaching

A személyes coachingban gyakran dolgozunk térben. Ez online módon kevésbé kivitelezhető. Nehezebb a kapcsolódás: bár van vizualitás, de korlátozottan, hiszen a coach nem látja a coacholt személyt teljes valójában.

Lehetnek ugyan megérzései, sejtései arról, hogy mi történik a másik félben, de ennek fizikai megnyilvánulásait nem minden esetben látja (pl. hirtelen megrándul a lába).

Mi szükséges az online coachinghoz?

Megfelelő platform, stabil internet kapcsolat és alap technikai tudás az eszköz és platform kezelésére. Szükséges lehet, főként csoportos coaching esetén egy segítő társra, aki a tehnikát kezeli, illetve jegyzetel, követi a chat-et stb.

Alkalmas-e az online csatorna csoportos coachingra?

Alkalmas, az ideális keret maximum a 6 fő és maximum 3,5-4 óra, szünetekkel együtt. Túl nagy létszámú csoportnál sokkal nehezebb a résztvevők "megtartása", beszélgetésben tartása. Minél nagyobb a csoport, annál könnyebb elbújni, kilépni, átkattintani. Ezért érdemes a 6 főben maximalizálni a létszámot.

 


 

MIRE JÓ A COACHING?

Arra, hogy Ön még sikeresebben és nagyobb örömmel végezze munkáját, illetve megoldja a rendszeresen visszatérő problémáit.

A legeredményesebb fejlesztési módszer például az alábbi terülteken:

 • Határozottabb döntéshozatal vezetői helyzetekben
 • Személyes konfliktusok kezelése
 • Munkaidejének hatékony felhasználása
 • Beosztottai hatékony és eredményes irányítása
 • Csapatának motiválása, munkatársai elkötelezettségének fokozása
 • Új feladatok elvégzése vagy új munkakör sikeres betöltése
 • Jövőbeni, előre nem látható kihívásokra való felkészülés
 • Személyes gyengeségek, fejlesztendő területek feltárása és fejlesztése

A coaching segítségével olyan problémáira találhatunk megoldást, amelyeken más módon nem sikerült felülkerekednie. Ha a csoportos képzési forma (pl. tréning) már nem elég, vagy egyéni esetek feldolgozására van szükség, legjobb megoldás a coaching avagy személyi edzés az üzleti világra.

 

HATÁSÁRA TÖBBEK KÖZÖTT FEJLŐDIK A COACHEE (coacholt személy):

 • céltudatossága
 • helyzetértékelő és kezdeményező készsége
 • felelősségvállalása, elköteleződése
 • problémamegoldó képessége
 • konfliktuskezelési készsége
 • önismerete

A vezetői hatékonyság növelésével a vezető képessé válik arra, hogy jobban bánjon a munkatársaival, hatékonyabban gazdálkodjon az idejével, jobban kezelje a konfliktusokat, biztosabb döntéseket tudjon hozni, így végső soron sikeres vezetővé váljon.